Home » Blog » Kom uit je slachtofferrol! » Kom uit je slachtofferrol!

Kom uit je slachtofferrol!

door | 29 apr, 2021 | Kom uit je slachtofferrol!

Heb je wel eens het idee dat alles je tegen zit? Dat niemand je begrijpt? Dat je niet krijgt wat je verdient. Als je in een slachtofferrol stapt, betekent dit dat je het ontstaan van negatieve gevoelens en emoties volledig of voor een groot deel bij een ander of bij de omstandigheden neerlegt. Je laat je verlammen door de situatie. De ander begrijpt je niet; dat alles tegen zit, komt door de omstandigheden; niemand luistert naar jou.

De essentie van deze rol is dus dat je niet de leiding en verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven, maar dat jij je laat leiden door de manier van reageren van anderen. Je neemt geen of onvoldoende eigen verantwoordelijkheid voor je leven. Hoe jij je voelt en wat je doet laat je afhangen van anderen en van je omgeving en de omstandigheden!

Wij hebben een onjuist beeld van onze eigen rol en eigen kracht om dit op te lossen. Wij leggen het probleem en de oplossing bij een ander neer, terwijl wij dit zelf kunnen – en eigenlijk moeten – oplossen. Wij beschikken over een enorm potentieel om het probleem zelf op te lossen, ook jij!

Stap uit je slachtofferrol en vind kracht vanuit jezelf!
Met andere woorden: in plaats van mee te gaan met deze gevoelens van machteloosheid ben jij in staat om jouw wil tot het geven van betekenis aan je leven als primaire drijfveer te laten gelden.

Hoe komt het dat de ene persoon anders reageert op hetzelfde leed als een ander persoon? Het verschil zit hem in de wijze waarop met leed wordt omgegaan. Het is zeker zo dat er veel leed op ons af komt, maar het is onze reactie hoe wij met dit leed omgaan die bepaalt hoe we ons voelen. We kunnen ons laten leiden door dit leed of we kunnen dit leed ‘gebruiken’ voor groei en ontwikkeling door betekenis en waarden aan deze ervaringen te verbinden.

Hoe stappen wij uit onze slachtofferrol? In de rest van dit artikel beschrijf ik een aantal methodes hoe je uit deze slachtofferrol kan stappen. Dit is niet eenvoudig en het zal enige tijd kosten voordat je er grip op krijgt.

  1. Zonder oordeel naar jezelf kijken.          Wij moeten leren beter naar onszelf te kijken om inzicht te krijgen in wanneer wij in de slachtofferrol zitten. Ons bewustzijn over onszelf en wie we zijn en welk zelfbeeld we hebben, is een eerste stap in de zelfbevrijding. We laten ons leiden door onze omgeving, door onze conditioneringen, door ons zelfbeeld etc.etc. Heb je door dat jij je probleem bij de omgeving neerlegt?
  2. Onderzoek wat je overtuiging is. We hebben een reden om in de slachtofferrol te stappen. Daar ligt een overtuiging aan ten grondslag, een vooronderstelling, een idee. Wij moeten ernaar streven ons bewust te worden van onze vooronderstellingen. Wanneer we zinnen maken die beginnen met: “ik vind dat jij….,  jij moet…., ik wil dat zij….” heeft dat vaak veel te maken met onze eigen vooronderstellingen, met onze overtuigingen, met onze verwachtingen. Kijk ernaar, word je bewust van jouw overtuigingen en verwachtingen. Ga op zoek naar de waarheid van je vooronderstelling. Waarom denk je zo? Welke betekenis ligt ten grondslag aan deze gedachte? Waarom vind jij dat niemand jou begrijpt? Waarom zou iedereen jou moeten begrijpen? Wat bedoel je met begrijpen? Wat bedoel je met niemand? Wat zou de ander over van onderwerp vinden? Waarom zou de ander zo reageren? Als je zo op zoek gaat naar je overtuigingen en je verwachtingen, zul je merken dat er geen fundamentele waarheid aan ten grondslag ligt.
  3. Streef ernaar om je niet te laten leiden door je slachtoffer-gevoelens.          Voordat we het in de gaten hebben, laten we ons leiden door slachtoffer-gevoelens en gaan we dingen zeggen of doen waar we later spijt van hebben. We hebben een keuze om wel of niet mee te gaan in deze gevoelens.

Neem zelf je verantwoordelijkheid!

  1. Verschuif je mindset van deelgenoot zijn van het probleem naar deelgenoot zijn van de oplossing. Analyseer de problemen en jouw situatie. Kijk eerst eens wat je problemen zijn. En probeer daarna te kijken welke problemen binnen jouw mogelijkheden liggen om deze op te lossen en welke niet. Vervolgens laat je alle problemen los die door een ander veroorzaakt worden of die een ander moet oplossen. Dan blijven alleen jouw problemen nog over. Maak vervolgens een plan hoe jij een oplossing kunt bedenken voor jouw problemen.
  2. Geef betekenis aan de situatie. Wat is de waarde van de gebeurtenis waardoor jij je slachtoffer voelt? Het antwoord op deze vraag is vaak niet eenvoudig en krijgen we vaak pas na enige tijd. Het feit dat er een betekenis hangt aan alle ervaringen, kan veel troost en kracht geven.

Tot slot

Heb je veel last van het feit dat je snel in een slachtofferrol terecht komt en wil je daar graag van af? Dan help ik je daar graag bij.

Over mij

Het is mijn missie om mezelf te openen en zichtbaar te maken voor jou, de zoekende en onderzoekende medemens. Als holistisch en cognitief coach reik ik je inzicht, informatie en ervaringen aan om meer je hart en levenspad te kunnen volgen en deze volop te leven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin