Home » Blog » Muurtje optrekken » Muurtje optrekken!

Muurtje optrekken!

door | 23 apr, 2021 | Muurtje optrekken

Als je het muurtje maar weer afbreekt…

Als je overspoeld dreigt te worden door verdriet, pijn of angst, bouw je soms een beschermend muurtje om je heen. De kunst is om dat afweerschild geleidelijk ook weer af te breken, zodat je die heftige emoties gedoseerd kunt toelaten en verwerken.

Muurtjes, afweersystemen of strategieën. Hoe je ze ook noemen wilt, het zijn de mechanismen die in werking treden als we onze angsten, pijn, schaamtegevoelens, frustraties of verlangens proberen te onderdrukken. En dat doen we allemaal.

De mens is ingesteld op overleving en dus ook op het afweren van onwenselijke, pijnlijke emoties. Als je ziek wordt of je baan kwijtraakt, of een lange vriendschap spat uit elkaar, dan willen we dat meestal niet voelen. Liever gaan we op zoek naar een rationele verklaring of leggen we de schuld bij de ander. Zo vermijd je de confrontatie met je eigen angsten en onzekerheden.

Onbewust afweersysteem

In onze eerste levensjaren hebben we al een onbewust afweermechanisme opgebouwd. Zo krijgt bijvoorbeeld een kind dat bang is of lang alleen ligt te huilen en niet de troost krijgt waaraan het behoefte heeft, meer stress dan het aan kan. Het kan zichzelf nog niet troosten. Alleen zo’n afweermechanisme kan voorkomen dat een kind overspoeld wordt door stresshormonen. Dus stopt de baby met huilen. Of een ouder kind dat besluit niet meer te praten over zijn angsten. Die angst of het verdriet wordt dan ingekapseld in het emotionele brein, je kunt het je niet meer herinneren, maar je lichaam herinnert het zich wel.

Telkens wanneer je in een situatie belandt die je onbewust doet denken aan die pijnlijke gebeurtenis, treedt een afweermechanisme in werking. Ook als er helemaal geen dreiging meer is.

Bewustwording is bevrijding.

Je ontmantelt het beschermende muurtje door te voelen welke oude pijn erachter schuil gaat en vervolgens je gedrag in het hier en nu te veranderen.

Gevoelens willen ervaren worden. Als je ze weg duwt, zullen ze aan de deur blijven kloppen. Als een bal die steeds weer boven water floept.

Het is belangrijk dat je je realiseert op welke momenten je afweermechanisme in werking treedt. Stel dat je heel geïrriteerd reageert op een vraag van je echtgenoot. Vraag jezelf dan af: wat heeft mij daarin geraakt? Was het zijn blik, waren het zijn woorden, was het het moment dat hij zich van me afwendde? Vaak vertoont zoiets specifieks een exacte gelijkenis met iets uit je kindertijd.

Het lijkt misschien lastig om dat zelf precies terug te halen, maar het kan wel. Je moet het filmpje beeld voor beeld terugspoelen om te zien wanneer jouw knop werd ingedrukt, en dan moet je de bewustwording daarvan nog gaan toepassen.

Ben je bereid om aan je mechanisme te werken maar vind je het lastig, of zou je er graag begeleiding in willen hebben, neem dan contact met me op. Dan kunnen we samen kijken wat er nodig is voor jou om dit mechanisme te ontrafelen.

Over mij

Het is mijn missie om mezelf te openen en zichtbaar te maken voor jou, de zoekende en onderzoekende medemens. Als holistisch en cognitief coach reik ik je inzicht, informatie en ervaringen aan om meer je hart en levenspad te kunnen volgen en deze volop te leven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin